18 Temmuz 2011 Pazartesi

Dizi Kıtlığı

 Bizim toplumumuz dizi manyağıdır. Neredeyse her evde ya anneniz ya da babanı mutlaka bir diziyi takip ediyordur. Onların yaş aralıklarına göre çok iyi diziler var. Bunlara en basit örnek Muhteşem Yüzyıl, Küçük Sırlar... Biraz daha ağır içerikli dizilere bakarsak Öyle Bir Geçer Zaman Ki ve Fatmagül'ün Suçu Ne? gibi örnekleri verebiliriz. Ama bunların hangisi gençlik dizisi. Gençlikten kastım, yaş aralığı getirmek gerekse, 12-18 yaş arası.18-25 yaş arası için zaten kaliteli diziler var. Derin Sular, Çakıl Taşları, Dinle Sevgili, Deniz Yıldızı gibi diziler zaten bu yaş aralığı için yapılmış. Ama biz oturup bunları izleyemeyiz. Sizce bu diziler bize göre mi ? Biz oturup hocası sandığı  adamın babası çıkan bir kızın, her türlü şansızlığa uğramasını mı izleyeceğiz ?  Bu ergenlerin izleyeceği bir dizi mi ?

 Dizi yaparken genellikle yetişkinlere yönelik yapıyorlar. Çünkü izleyici kitlesini sadece yetişkinlerin oluşturduğunu sanıyorlar. Peki biz de izleyi kitlesini oluşturmuyor muyuz ? Bu ülkenin Disney Channel ve Nickelodeon gibi kanallara ihtiyacı var. Ama malesef bunu düşünen kimse yok.
 Şimdi bir de Disney Channel dizilerine göz atalım. Bakalım içerikleri nasıl.

 Disney Dizi İçerikleri:

Sonny'nin Yıldızı:
Sonny gerçekten komik  bir kızdır ve onun tek hayali en sevdiği komedi programı Ne Tesadüf'te rol almaktır. Bir gün Ne Tesadüf ekibindeki bir kız gider ve yeni birisi aranır. Sonny başvurur ve kazanır. Hollywood'da Ne Tesadüf programında rol alacaktır. Toparlanır ve annesiyle birlikte Hollywood'a gider.Annesi onu oraya bırakır ve geri döner. Sonny programdaki arkadaşlarını çok sever. Zora, Grady, Niko hepsi Sonny'e çok iyi davranır. Bir kişi hariç Tawni Hart... O prenses gibi davranır ve Sonny'nin onun yerini kapmasından korkar. Birde Chad Dylan Cooper vardır. O ise rakip program olan MacKenzie ( Mekenzi ) Şelalesi'nde oynar. Sonny'le ilk anlaşamasada ilerde aralarında bir şeyler olacaktır. 

Jonas:
 Jonas ünlü bir rock yıldızınıdır. Grubu 3 kardeş oluşturur ve normal bir hayat isterler. Rock yıldızı yaşamak gibi değil de normal gençler gibi.. Stella onların en yakın arkadaşı ve stilistidir. Birde Macie vardır. O da Stella ve Jonas'ların en yakın arkadaşıdır. Ve tam bir Jonas hayranıdır. Jonaslar ne kadar normal yaşasalar da bu " Normallik" kavramı onlar için aslında hiç olmamıştır.

Haydi Çalkala:
Cece ve Rocky iki genç kızdır. Onlar gelecekte ünlü bir dansçı olmak isterler. İkisininde birbirine olan bağlılıkları çok fazladır. Rocky, Cece'nin en zor anlarında ona yardım etmiştir. Bir gün bir programa katılırlar. Rocky seçmelere alınır ama Cece heyecandan dans edemediği için elenir. Rocky onsuz hiçbir şey yapmayacağını söyler ve birbirini kelepçelerler. Programa beraber çıkarlar ve sonunda Cece, gösteriye alınır. 

Gördüğünüz gibi Disney dizilerinin hepsi bu 12-18 yaş arasına hitap ediyor. Bizim böyle dizilerimizin olmadığı çok bariz. Bu başka ülkelere özentilik değil. Bu gerçeğin ta kendisi... Toplumda yokmuşuz gibi davranılıyor. Oturup çizgi film izlemeyeceğimize göre ergenler, Fatmağül'ün Suçu Ne, Kurtlar Vadisi gibi dizileri izliyoruz. Sonra ne oluyor ? Aile içi terbiyesizlikler artıyor, özenipte arkadaşını vurma olayları tavan yapıyor. Biz artık oyun çocuğu değiliz ya da yetişkin...Biz, artık böyle davranılmasını istemiyoruz.

5 yorum:

  1. evet çok doğru bir konuya değinmişsin Diziler çok yararlı şeyler olmasada insanlar eğlenmek için izliyorlar hatta Disney yapımlarında ders vericifikirlerde işleniyor.Malesef bizim ülkemizde oturup ta adam gibi, 13-18 yaş arası kitlenin izleyebilecek bir diziyi yazacak senaristler yok

    YanıtlaSil
  2. ama nickelodeon daki diziler daha güzel bence nickelodeon da baya tecrübeli(32 yıldır yayın yapıyor)nick. stars da süper drake bell emma roberts (jullia roberts ın yeğeni) miranda cosgrove jamie lynn spears (britney spears ın kız kardeşi)alexa nicholas (waverley büyücülerinin baş rolü yani selena gomez in rolü ilk ona teklif edilmiş) victoria justice daha birsiürü var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama disney daha eski bu bir ikincisi dünya çapında daha çok kitleye hitap ediyor pirates of caribbean,ryan gosling,justin timberlake,britney spears,chiristiana aguileria,keri russel gibi ünlüler disney çıkışlıdır. ama tabi nicktede bir spongebb vardır hani

      Sil
  3. Nickelodeon'ı izlemediğim için yorum yapamicam.

    YanıtlaSil
  4. ;Haydi çalkala Hastasıyım ;)) :D

    YanıtlaSil

Copyright © 2015 Neler Oluyo?
| Distributed By Gooyaabi Templates